Hans Lidman

Hans Lidman

Hans Lidman, en av våra mest lästa och älskade naturskildrare, skrev över 50 böcker och ett stort antal tidningsartiklar. Han blev berömd för sitt vackra språk och sina människoskildringar, som visade stor respekt för de udda personer han mötte under sina vandringar i den nordiska vildmarken.En av de mest speciella egenskaperna hos Lidmans författarskap var hans genreöverskridande. Han inte bara skrev olika typer av böcker, utan han blandade även olika genrer i sina berättelser. Han kombinerade naturromantik, miljödebatt, naturvetenskap, folklivsforskning och skönlitteratur, ibland till och med övergående i rent drömlika visioner.

Hans Lidman föddes den 10 september 1910 och avled den 23 juni 1976. Han växte upp i Edsbyn och tillbringade större delen av sitt liv i norra Sverige. Hans starka anknytning till den svenska naturen och folket i norr återspeglas i hans böcker, där han ofta skildrar människornas relation till landskapet och deras kamp för överlevnad i en ibland hård och ogästvänlig miljö.

I början av 1940-talet började han själv publicera sina böcker, men fick snart kontakt med olika förlag som var intresserade av att ge ut hans verk. Detta gjorde att han relativt tidigt kunde etablera sig som yrkesförfattare. Han fick ofta lysande recensioner och framgångarna kom snabbt, särskilt med böckerna som innehöll fiskeberättelser. Boken "Det nappar i Svartån" gjorde honom vida känd och myterna om både Svartån och den storfiskande vildmarksvandraren Hans Lidman spreds snabbt.

Hans Lidman och fisket
Fiske var en passion för den unge Lidman, och därför var det naturligt att många av hans tidiga artiklar handlade om just fiske. Förlagen var också glada att publicera böcker om sportfiske, och dessa böcker blev stora försäljningssuccéer. Lidmans fiskekamrater berättar att han själv var en mycket kunnig och skicklig fiskare. Han experimenterade med olika fiskemetoder och hade en speciell förkärlek för flugfiske, där han blev en kultfigur och inspirerade flera generationer till fantastiska naturupplevelser. Bland titlarna på hans fiskeböcker finns "Fisket i våld", "Det nappar i Svartån", "Fiskefeber" och "Bruset från Björnån".

I sina fiskeberättelser använde Lidman termen "Svartån" för att referera till sitt bästa fiskevatten utan att avslöja den verkliga platsen. Många undrade vilken å det var som erbjöd en så fantastisk fiskeupplevelse och vilket namn den egentligen bar. Lidman skrev om miljöförstöring, flottningsrensning och vattenreglering vid Mållångsboån, men nämnde aldrig från början att det var samma å som var Svartån. Det Lidman aldrig avslöjade var att många av berättelserna från Svartåns övre delar handlade om Tälningsån. Idag vet vi att Lidmans berättelser hämtades från dessa åar i Hälsinglands inland.

Författarskapet
Hans Lidmans författarskap blev en stor framgångssaga med imponerande upplagesiffror. Hans böcker kom vid rätt tidpunkt efter andra världskriget, då det fanns en efterfrågan på vackra böcker och högkvalitativ litteratur. Lidman arbetade hårt och tillbringade många sena nätter vid sitt skrivbord hemma i Edsbyn. Han lade också ner mycket tid på planering av resor, studier av facklitteratur, föreläsningsturnéer och fotografering.

Hans Lidman lämnade ett ovärderligt arv inom litteraturen och naturskildringen. Hans böcker inspirerar fortfarande människor att utforska naturen, uppskatta dess skönhet och reflektera över vårt förhållande till den. Genom sitt rika författarskap har Lidman lämnat oss med en djup förståelse för både den nordiska vildmarken och människans plats i den.

 

Lidmans böcker på Bokförlaget Settern

Bokförlaget Settern har gett ut flera böcker av Hans Lidman. Både aldrig tidigare utgivit material och återutgivningar.
 
Skogsvandringar, 1985
Finnskog, 1985
Kring kojelden, 1987
Fjällfisken hugger, 1987
Uvabo-Karin, 1988
Bortom stigarna, 1989
De nappar i Svartån, 1990
Nappatag, 1991
Mina lyckliga år, 1992
Fisket i våld, 1993
En vit fluta i Jaurekaska, 1995
Min bäck min å, 2004
Nattens Drottning, 2008
Sommarnatt – vandringar och möten, 2011
 

Nattens Drottning
Nattens Drottning och andra flugor ur Lidmans flugask innehåller några av de bästa flugfiskeberättelserna som Hans Lidman har skrivit. Men vilka flugor använde han egentligen? Vi har valt berättelserna till den här boken med idén, att ge en bild av vilka flugor han helst använde. Vi vet att Lidman inte band sina flugor själv. De flesta köptes från England. Han nämner dock ofta att han klippte ner flugor, när fisket gick trögt. De som hade förmånen att få fiska tillsammans med Hans Lidman, har berättat att han var en ovanligt skicklig fiskare, som ofta fick fisk när kamraterna misslyckades.

De äldsta av de här berättelserna är nu över 60 år gamla och visst känns vildmarken vildare, fiskarna fler och större, men många av platserna finns fortfarande kvar. Välkommen att ta del av ett läsäventyr och välkommen ut i Hans Lidmans fotspår, med eller utan flugask.

 
Sommarnatt – vandringar och möten
Jubileumsboken Sommarnatt är en hyllning till Hans Lidman. Berättelserna är hämtade ur hans rika bokproduktion. Det är klassiska fiskeberättelser naturligtvis, men även berättelser från pojkåren, bland annat en dråplig kråkjakt. Därtill finns också ett par gripande skildringar av människor han möter på sin stig. Och tänk att ett abborrfiske en tidig morgon i mitten av 50-talet kan skildras så ljuvligt som här! Därför älskar vi Hans Lidman!
 
Alla Lidmans böcker, vi har på lager finner du HÄR
 
Hans Lidmans favoritflugor (DVD)
Hans Lidmans berättarkonst har gjort honom till en av Sveriges mest folkkära fiskeboksförfattare. Som flugfiskare visade Lidman upp ett stort kunnande, både som fiskare och i konsten att välja den rätta flugan. I denna film visar flugbindaren Johan Klingberg hur du binder och fiskar med sju av Hans Lidmans favoritflugor.
Genom att följa de mycket pedagogiska instruktionerna ges du här möjlighet att lära dig mängder av nödvändiga trix, som används vid klassisk flugbindning. Via spännande flug­fisken får du dessutom lära dig hur du bäst fiskar med flugorna.
 
LÄNGS STIGARNA MED HANS LIDMAN 
Längs stigarna med Hans Lidman är en biografi om Hans Lidman.
Lidmans böcker har genom åren fascinerat många läsare och många myter har skapats om författaren själv. Vem var han som skrev de vackra och ibland mörka berättelserna från Svartån och andra platser? Författarna Göran Eriksson och Hans Malmsten har letat i gamla arkiv, brev, kontrakt, fiskedagböcker, samt talat med människor som kände och arbetade tillsammans med Hans Lidman. Rikt illustrerad