Hans Lidman
Hans Lidman
Hans Lidman, en av våra mest lästa och älskade naturskildrare, skrev över 50 böcker och ett stort antal tidningsartiklar. Han blev berömd för sitt vackra språk och sina människoskildringar, som visade stor respekt för de udda personer han mötte under sina vandringar i den nordiska vildmarken.En av de mest speciella egenskaperna hos Lidmans författarskap var hans genreöverskridande. Han inte bara skrev olika typer av böcker, utan han blandade även olika genrer i sina berättelser. Han kombinerade naturromantik, miljödebatt, naturvetenskap, folklivsforskning och skönlitteratur, ibland till och med övergående i rent drömlika visioner.
Hans Lidman föddes den 10 september 1910 och avled den 23 juni 1976. Han växte upp i Edsbyn och tillbringade större delen av sitt liv i norra Sverige. Hans starka anknytning till den svenska naturen och folket i norr återspeglas i hans böcker, där han ofta skildrar människornas relation till landskapet och deras kamp för överlevnad i en ibland hård och ogästvänlig miljö.
I början av 1940-talet började han själv publicera sina böcker, men fick snart kontakt med olika förlag som var intresserade av att ge ut hans verk. Detta gjorde att han relativt tidigt kunde etablera sig som yrkesförfattare. Han fick ofta lysande recensioner och framgångarna kom snabbt, särskilt med böckerna som innehöll fiskeberättelser. Boken "Det nappar i Svartån" gjorde honom vida känd och myterna om både Svartån och den storfiskande vildmarksvandraren Hans Lidman spreds snabbt.
Hans Lidman och fisket
Fiske var en passion för den unge Lidman, och därför var det naturligt att många av hans tidiga artiklar handlade om just fiske. Förlagen var också glada att publicera böcker om sportfiske, och dessa böcker blev stora försäljningssuccéer. Lidmans fiskekamrater berättar att han själv var en mycket kunnig och skicklig fiskare. Han experimenterade med olika fiskemetoder och hade en speciell förkärlek för flugfiske, där han blev en kultfigur och inspirerade flera generationer till fantastiska naturupplevelser. Bland titlarna på hans fiskeböcker finns "Fisket i våld", "Det nappar i Svartån", "Fiskefeber" och "Bruset från Björnån".
I sina fiskeberättelser använde Lidman termen "Svartån" för att referera till sitt bästa fiskevatten utan att avslöja den verkliga platsen. Många undrade vilken å det var som erbjöd en så fantastisk fiskeupplevelse och vilket namn den egentligen bar. Lidman skrev om miljöförstöring, flottningsrensning och vattenreglering vid Mållångsboån, men nämnde aldrig från början att det var samma å som var Svartån. Det Lidman aldrig avslöjade var att många av berättelserna från Svartåns övre delar handlade om Tälningsån. Idag vet vi att Lidmans berättelser hämtades från dessa åar i Hälsinglands inland.
Författarskapet
Hans Lidmans författarskap blev en stor framgångssaga med imponerande upplagesiffror. Hans böcker kom vid rätt tidpunkt efter andra världskriget, då det fanns en efterfrågan på vackra böcker och högkvalitativ litteratur. Lidman arbetade hårt och tillbringade många sena nätter vid sitt skrivbord hemma i Edsbyn. Han lade också ner mycket tid på planering av resor, studier av facklitteratur, föreläsningsturnéer och fotografering.
Hans Lidman lämnade ett ovärderligt arv inom litteraturen och naturskildringen. Hans böcker inspirerar fortfarande människor att utforska naturen, uppskatta dess skönhet och reflektera över vårt förhållande till den. Genom sitt rika författarskap har Lidman lämnat oss med en djup förståelse för både den nordiska vildmarken och människans plats i den.